Дорожня розмітка: фарба чи пластик?

30.01.2018

Фарбу на дорожньому покритті треба оновлювати щороку. Згідно ДСТУ 2587:2010, строк експлуатації дорожньої розмітки, нанесеної фарбою, становить 6 місяців, тож на ділянках з інтенсивним рухом її слід оновлювати двічі на рік. У той же час, пластикова розмітка здатна «протриматися» до 5 років.


Дорожня розмітка у Чернігові до минулого року наносилася лише фарбою. У 2017 році в якості експерименту було нанесено пластикову розмітку на капітально відремонтованій ділянці дороги по вул. Гетьмана Полуботка від Красної площі до перехрестя з вул. Мстиславська. Ці роботи були проведені підрядником безкоштовно, щоб містяни могли протестувати якість такої розмітки.

Отож, постає кілька питань:

  1. Вартість матеріалів для нанесення розмітки. Пластик в 5 разів дорожчий за фарбу, але й наносити його треба набагато рідше, а якість покриття до закінчення строку експлуатації залишається відмінною.
  2. Наносити пластик є доцільність тільки після капремонту доріг, оскільки старе покриття через деякий час потрібно буде відновлювати, а разом з ним і пластик.

Компромісний варіант: на дорогах після капремонту розмітку, яка йде впоперек дороги (т. з. «малі форми») наносити пластиком, а розмітку вздовж доріг продовжити наносити, як і раніше, фарбою. Це дозволить підвищити безпеку на переходах і зменшити частоту проведення робіт.

Звичайно, повністю відмовитися від фарби не вдасться, бо, хоч капітальні ремонти й почали активно проводитися, але доріг зі старим покриттям дуже багато.

Зауважимо також, що стирання фарбованої розмітки є логічним явищем, що аж ніяк не вказує на низьку якість матеріалу. Для прикладу фото розмітки, де частина, по якій дуже інтенсивно рухається транспорт, вже майже зносилася, в той час, як інша половина має гарну видимість. 

Тож якою має бути дорожня розмітка – з фарби чи пластику?

Будемо вдячні за озвучені думки та ідеї!

Побажання та ідеї можна лишати на сторінці управління ЖКГ в фейсбуці - https://www.facebook.com/ugkhche/ або в особистому кабінеті на сайті колл-центру chmkc.com.ua