08.12.2017р відбувся Форум «Створення безбар’єрного середовища на Чернігівщині за міжнародними стандартами»

14.12.2017

Міська влада і, зокрема, управління ЖКГ, працює для того, щоб забезпечити можливість кожного жителя Чернігова  безперешкодно та безпечно користуватися всією соціальною інфраструктурою міста.


Про це повідомив Ярослав Куц, начальник управління житлово-комунального господарства під час виступу на першому Форумі «Створення безбар’єрного середовища на Чернігівщині за міжнародними стандартами», що відбувся 8 грудня у Чернігові. Форум організований ГО «Центр медико-соціальної і фізичної реабілітації інвалідів з вадами фізичного розвитку «ІНТЕГРАЦІЯ».

Ярослав Куц зауважив, що умови для створення безбар’єрного середо­вища у місті Чернігові передбачаються ще на етапі створення проектів капітального ремонту об’єктів міської інфраструктури.

При проведенні капремонту доріг проводиться пониження бортового каменю на пішохідних переходах, на зупинках бордюри влаштовуються на рівні підлоги громадського транспорту. Роботи підрядника перевіряються і усі виявлені невідповідності він виправлятиме за власний рахунок.

Для зручності людей з проблемами зору у Чернігові світлофори обладнуються звуковим супроводом.

Зони відпочинку також пристосовуються до потреб людей з особливими потребами. Так, на міському пляжі «Золотий берег» уже встановлений ігровий майданчик для дітей, облаштовані доріжки, вбиральню. Зараз ведуться перемовини з інвестором про закупку електромобіля. Пересуватися на автотранспорті по пляжу заборонено, зручний електромобіль забезпечив би комфортне пересування людей з особливими потребами: підвозив на пляж та, за викликом, відвозив за межі пляжу, туди, де відпочиваючі вже могли б пересуватися самостійно чи на авто. Заплановано втілення проекту, що передбачає покращення спуску до води.>

У цьому році тротуарів було відремонтовано досить небагато. Це пов`язано з тим, що наразі проводиться зміна проектів капремонту доріг – вони передбачатимуть укладання пішохідних зон плиткою, у тому числі тактильною. Територія зупинок, де встановлюються нові зупинові павільйони, також буде облаштовано з використанням тактильної плитки. Поступово будуть понижені усі пішохідні переходи на перехрестях незалежно від того, чи буде проводитися на цих ділянках капремонт. При облаштуванні автомобільних стоянок у місті обов`язково передбачатимуться місця для людей з інвалідністю.

Для зручності жителів Чернігова працює міський колл-центр. Наразі проводиться оптимізація його роботи – створюється сайт та мобільний додаток, що дозволить передати текстове повідомлення та відслідковувати його виконання, що зручно для людей з вадами слуху.

Звичайно, зараз зроблена лише частина того, що необхідно, але з часом питання безбар`єрності вирішуватиметься. З кожним реалізованим проектом Чернігів ставатиме комфортнішим для усіх жителів міста і, звичайно, для людей з особливими потребами.

За інформацією управління житлово-комунального господарства Чернігівської міської ради.